nega kože, piling

Pogovor o kemičnih pilingih ter negi kože z direktorico podjetja PROSKIN – Jernejo Kušar

Jerneja Kušar je direktorica podjetja Proskin, ki se ukvarja z uvozom profesionalnih produktov in aparatov za nego kože. Je magistrica organizacije in managementa izobraževalnih procesov ter kozmetik z 20 letnimi izkušnjami na profesionalnem področju kozmetike, lepotnih postopkov in izobraževanj.

Kakšni kemični pilingi so na trgu zdaj v primerjavi s časom pred desetimi leti? Kdo jih lahko nanaša – zdravniki, kozmetičarke ali so tudi v prosti prodaji?

Postopek kemičnega pilinga lahko izvaja izključno strokovno podkovano in izkušeno osebje. Alfahidroksi in Betahidroksi kisline se čedalje več pojavljajo in uporabljajo v kozmetiki tako profesionalni kot tudi domači negi, seveda v precej nižji koncentraciji. Višje koncentracije Alfa hidroksi in Beta hidroksi kislin, Triklorocetne kisline in Fenola pa se uporabljajo izključno v dermatoloških in medicisnkih centrih pod zdravniškim nadzorom.

Kako kemični piling deluje in kaj so njegove glavne sestavine?

Z nanosom kemičnega pilinga povzročimo nadzorovano poškodbo kože, ter posledično luščenje vrhnjega dela kože. Spodnji sloj kože je gladek, boljše teksture in izenačene pigmentacije. Koži tako povrnemo gladkost, zdrav lesk, sijaj ter lep, mladosten videz.

Poznamo različne kemične pilinge, ki jih delimo glede na jakost in globino delovanja. Imamo zelo površinske pilinge in površinkse pilinge, ki delujejo na povrhnjico in vrhnjico. Ti pilingi vsebujejo AHA kisline kot so Mlečna kislina, Glikolna kislina, Citronska kislina, Azelainska, Mandljeva kislina itd in BHA kisline kot je Salicilna kislina. Srednje globoki pilingi segajo do usnjice in globoki pilingi, ki segajo do spodnjega dela usnjice. Ti pilingi vsebujejo TCA –Triklorocetno kislino, Jesnerjevo raztopino ter raztopino Fenola.

Kaj se začne dogajati s kožo po nanosu kemičnega pilinga?

Koža po posegu pordi, lahko nekoliko oteče, čuti se rahlo zbadanje ali pekoč občutek, kar običajno traja le nekaj minut ali ur po postopku. Prav tako se vam bo koža zdela bolj umazana, temnejša in razne pigmentacije bodo bolj izražene. Lahko imate občutek nekoliko močnejšega zategovanja kože. Čez 2-3 dni nastopi želeno, nežno luščenje kože. Luščenje lahko traja tudi do teden dni.

Pri srednje globokem medicinskem pilingu koža po postopku potemni. Luščenje se začne nekaj dni po postopku in je zelo opazno. Pri globokem pilingu so bolj kot luščenje opazi oteklina, rdečina in rosenje kože, ki lahko trajajo do 1-2 tedna.

Kemični piling sproži intenzivno obnavljanje kože, zaradi česar je koža bolj občutljiva na UV žarke. Zato je nujno, da kožo ustrezno zaščitimo s kvalitetnim in predvsem visokim zaščitnim faktorjem ZF 50. Iz linije Dermaceutic bi tako priporočala kremo za nego po postopku K-ceutic, s katero poskrbite za vse neprijetnosti po pilingi ter za visoko zaščito kože.

Kako kemični piling vpliva na videz kože z aknami, pigmentnimi lisami, gubami? Kakšno izboljšanje lahko pričakujemo po enem nanosu?

Laboratorij Dermaceutic je v 25 letih delovanja razvil različne vrste pilingov za različne problematike in doseganje različnih globin kože. Zato pred vsakim postopkom priporočamo predhoden pregled in diagnozo kože, saj lahko le tako dosežemo dobre in predvsem željene rezultate. Za optimalne rezultate pa je potrebno upoštevati dana navodila, kožo pred postopkom pripraviti na kemični piling in se držati dogovorjenih terminov. Pri zelo površinskih in površinskih pilingih priporočamo 4-6 ponovitev v seriji, ki se lahko ponovi dvakrat letno. Razmik med postopki je 15 dni.

Srednje globok kemični piling uporabljamo pri neželenih pigmentacijah kot so starostne lise, sončne pege ter pri gubah, slabem tonusu površinskih brazgotinah. Za to vrsto pilingov uporabljamo TCA kislino (Dermaceutic Cosmo peel) za katero priporočamo pri nižji koncentraciji do 4 postopke v razmaku 15 dni. Pri višji koncentraciji do 2-3 postopke v razmaku 8 tednov.

Pri postopku posvetljevanja pigmentnih madežev in melazme (Dermaceutic Mela peel Forte) priporočamo 1-2 postopka v razmaku 30 dni. Po postopku sledi obvezna mesečna uporaba kreme Mela cream z aktivnimi učinkovinami za podaljševanje delovanja in učinka.

Vsekakor lahko rečem, da je že en postopek kemičnega pilinga dobra naložba v lepo in zdravo kožo, vendar se moremo zavedati, da je za izboljšanje določene problematike (akne, pigmentacija, povnetne brazgotine, gube) potreben čas, predpisane ponovitve in predvsem realna pričakovanja.

Kolikokrat ga moramo ponavljati za najboljši učinek?

Kemični piling ponavljamo glede na izbrano kislino in jakost, kar se določi ob predhodnem pregledu kože. Za površinske pilinge načeloma velja od 4-6 ponovitev v seriji, za srednje globoke od 2-3 za globoke 1-2 postopka.

Za kakšne težave in kakšen tip kože so primerni?

Kemični piling je primeren za vse, ki imajo težave s pigmentacijo – melazma, sončne pigmentacije, po vnetne pigmentacije, starostne lise – akne in znake staranja kože.  Dermaceutic linija kemičnih pilingov zajema vse vrste problematike in sicer Mask peel za nečiste, aknaste kože ter povečano izločanje loja. Milk peel se uporablja za površinske pigmentacije, fine gube, pusto kožo, izgubo tonusa in je primeren za vse tipe in fototipe kože. Cosmo peel, ki je na voljo v kar 5 različnih koncentracijah, je srednje globok do globok piling in se uporablja proti gubam, za izboljšanje teksture kože in pri motnjah pigmentacije ter izjemno učinkovit Mela peel Forte, postopek za vse tipe in fototipe kože, namenjen posvetljevanju vseh vrst pigmentacij.

Za izbiro najprimernejšega je obvezen predhoden posvet in pregled kože izbranega Dermaceutic strokovnjaka.

Kdo jih ne sme uporabljati in zakaj?

Kemičnega pilinga ne delamo osebam z aktivno okužbo kože, ko gre za aktivni herpes, jemanje Accutana (vitamin A) v obdobju 6 mesecev, če gre za rane v procesu celjenja, nedavno obsevanje/zdravljenje raka, stafilokokne okužbe kože, vidne infekcije kože z ranami, kožna vnetja, srbečica, diabetične razjede,  itd.  Med nosečnostjo je dovoljena le uporaba AHA kislin, ki so človekovemu telesu lastne kisline in nastajajo tudi v procesu metabolizma. Prav tako ne priporočam izvedbo kemičnega pilinga osebam, ki ne sledijo navodilom v zvezi s predpripravo kože na postopek kemičnega pilinga, uporabe priporočenih produktov za pred, med in po postopku, se ne izogibajo soncu in imajo nerealna pričakovanja o rezultatih kemičnega pilinga.

Kakšne so nevarnosti pri njihovi uporabi (če jih nanesemo preveč ali pustimo predolgo delovati)?

Komplikacije pri Dermaceutic kemičnem pilingu so zelo redke, pa vendar možne. Bolj kot je globoko delovanje kemične raztopine, večja je možnost stranskih učinkov. Pa vendar je večina stranskih učinkov prehodnih kot so rdečica, srbečica, po vnetna pigmentacija, pojav herpesa. Redko lahko pride do vnetja, spremembe barve kože in brazgotinjenja. Največje tveganje predstavlja neupoštevanje danih navodil, nezadostna priprave na postopek ter neupoštevanje priporočene nege za po postopku. Prav tako je pomembno, da stranki dobro prisluhnemo glede pričakovanj in natančno predstavimo realno sliko rezultatov.

Kako se kemični pilingi razlikujejo med seboj – po katerih sestavinah?

Izbiramo lahko med kemičnimi pilingi z Alfa hidroksi in Beta hidroksi kislinami, TCA oziroma Triklorocetno kislino, Jessnerjevo raztopino ter raztopino Fenola. Skrivnost linije Dermaceutic je predvsem v visokih koncentracijah in sinergiji različnih aktivnih učinkovin, ki določajo jakost, globino in posledično delovanje kemičnega pilinga.

Kakšne rezultate beležite?

Pri nadzorovani poškodbi kože s kemičnim pilingom se sproži proces celjenja kože, tvorba novih kolagenskih molekul in elastina ter intenzivna obnova strukture kože, kar se kaže v izboljšanju kožne površine, manj izrazitih gubah, brazgotinah in pigmentacijah ter lepi sijoči koži.

Kdaj so primerni za uporabo v kozmetičnih salonih in kdaj samo pod zdravniškim nadzorom?

Kisline se na splošno že zelo dolgo uporabljajo v lepotni, kozmetični industriji. Tako jih lahko zasledimo v kozmetiki za domačo uporabo, kot v lepotnih salonih, seveda v nižjih koncentracijah oziroma kadar govorimo o zelo površinskem ali površinskem pilingu. Kadar pa govorimo o močnejših pilingih, srednje globokih in globokih, pa vsekakor priporočamo izvedbo kemičnega pilinga pod zdravniškim nadzorom.

Kako naj si ženska srednjih let (35-45) neguje svojo kožo, da bo čim bolj zdrava, mladostna in lepa? Je jutranje in večerno čiščenje obvezno?

Nega kože je pomembna v vseh življenjskih obdobjih. Ni toliko pomembna kvantiteta, kot je pomembna kvaliteta izbrane nege. S tem imam v mislih predvsem, da ne potrebujemo veliko različnih krem, ampak raje iščimo in izberimo profesionalne produkte z močnejšimi aktivnimi sestavinami kot so Hialuronska kislina, vitamin C, Glikolna kislina, Retinol, ter vsakodnevno uporabljajmo visok zaščitni faktor (SPF 50), ki je vsekakor najboljša preventiva proti staranju kože.

Kje razen na obrazu lahko uporabimo kemični piling in s kakšnim namenom?

Postopek kemičnega pilinga se največ izvaja na obrazu, vratu in dekolteju. Odlični rezultati so tudi na drugih delih telesa na primer na hrbtišču rok ali posvetljevanju pigmentacij na nogah.