nega kože

Pigmentacije

Opredelitev pigmentacije

Izraz pigmentacija se uporablja za obarvanost kože. O motnjah pigmentacije pa govorimo takrat, ko gre pri nekaterih področjih kože za neenakomerno obarvanost oz. spremenjeno barvo glede na okoliški ten kože.

Motnje v pigmentaciji se lahko pojavijo v dveh oblikah, in sicer kot:

  • hiperpigmentacija (nepravilne temne lise kože) in
  • hipopigmentacija ( nepravilne svetle lise).

Pigmentacija je posledica različnih dejavnikov, notranjih in zunanjih. Med ‘notranje’ štejemo hormonska neravnovesja in jemanje zdravil. Zunanji dejavniki pa so izpostavljenost soncu, toplota in kemikalije, ki smo jim izpostavljeni. Učinek okolja, kot je izpostavljenost UV sevanju, namreč določa nivoje obarvanosti kože (fakultativna barva). Zaradi zmožnosti melanina, da vpija UV sevanje, je splošno prepričanje, da je njegova glavna naloga, da varuje celice pred sončno svetlobo. Vendar pa se po izpostavljanju UV sevanju vzpodbudi tvorba melanina, ki se odraža v značilnem tenu. Študije so pokazale, da izpostavljanje UV žarkom povzroča, da se melanosomi dejansko kopičijo ter tvorijo zaščitne kape preko celičnih jeder. Zato je visok zaščitni faktor z vsakodnevno uporabo še kako zelo pomemben.

V tem članku bomo izpostavili hiperpigmentacijo, v boju s katero je lahko vaš zaveznik Dermaceutic.

Diagnoza pigmentacije je ključnega pomena

Pred terapijo je ključnega pomena, da vaš strokovnjak za kožo ugotovi kaj je vzrok za pigmentacije. Kontracepcijske tabletke in neravnovesje hormonov (npr. v nosečnosti) sta dva notranja dejavnika, pri katerih je odprava pigmentacij skoraj nemogoča, če se vzrok za njo ponavlja. Priporočljivo je, da se za postopke posvetljevanja pigmentacij odločimo šele, ko so hormoni uravnoteženi.

Vrste pigmentacij

  • Če je vaša pigmentacija hormonskega izvora, potem jo opredeljujemo kot melazmo, ali kot radi rečemo maska nosečnosti. Ta vrsta pigmentacije je izziv za zdravljenje, saj je posledica notranjih dejavnikov in se običajno pojavlja v zelo globokih plasteh kože.
  • Hiperpigmentacija zaradi pretirane izpostavljenosti soncu ni nič manj zaskrbljujoča, pa vendar jo je veliko lažje nadzirati in zdraviti. Pojavlja se bolj površinsko in se hitreje odzove na postopke posvetljevanja.

‘The stretch test’

Vaš izbrani strokovnjak za kožo lahko opravi ‘stretch test’ pri čemer kožo napne s pomočjo palca in kazalca. Če pigmentacija razpade, potem se jo lahko razvrsti med površinsko, saj leži v povrhnjici.

Če pigmentacija ne razpade in ostaja trdna, potem sega veliko globlje, v dermis. Zdravljenje te pigmentacije bo trajalo dlje in zelo pogosto je treba sprejeti nežnejši in počasnejši pristop, da bi se izognili vnetnemu odzivu, ki bi sicer lahko poslabšal izgled pigmentacije.

Strokovnjaki estetske dermatologije so pri Dermaceuticu razvili izjemno učinkovit postopek Mela Peel Forte ter dve kremi, ki s svojimi sestavinami posvetljujejo obstoječe in preprečujejo nastajanje novih pigmentnih madežev. To sta kremi Yellow Cream ter Mela Cream.

MELA PEEL FORTE je izjemno učinkovit profesionalni postopek, ki dokazano posvetli vse vrste pigmentacij in zagotavljata dolgotrajne rezultate. Deluje direktno na madeže, zavira nastajanje novih pigmentacij ter hkrati vidno izboljša teksturo kože.

Prednosti postopka Mela peel Forte:

– Dokazano, vidno delovanje na vseh vrstah pigmentacije

– Minimalni družbeni izostanek glede na intenzivnost postopka

– Minimalno tveganje

– Dolgotrajni rezultati

– Primeren za vse tipe in fototipe kože

– Priporočeno število postopkov: 1-2 postopka

Na postopek Mela peel Forte se lahko naročite v izbranih dermatološki, estetskih in medicinskih centrih po Sloveniji.

DERMACEUTIC MELA CREAM – 30 ml

Je izjemno učinkovita krema za posvetlitev vseh vrst pigmentnih madežev, ki jo uvrščamo med profesionalne produkte, saj jo pacient obvezno uporablja vsaj še 30 dni po postopku Mela peel Forte. Občutno zmanjša videz pigmentnih lis, uskladi polt in izenači barvo kože. Uravnava proizvodnjo pigmenta ter podaljša delovanje Mela Peel postopka.

DERMACEUTIC YELLOW CREAM – 15 ml

Je krema za domačo uporabo, ki učinkovito posvetli temne, pigmentne madeže in izenači polt. Sinergija glikolne in salicilne kisline ter visoko koncentriranih ostalih sestavin (kar 20% aktivnih  sestavin za odpravljanje pigmentacij) kožo in melanin nežno odluščijo. Kojična kislina zavira tvorbo novega melanina in učinkovito odpravlja melazmo, arbutin zavira proizvodne celice melanina z blokiranjem delovanja tirozinaze, iz katerega nastaja kožni pigment melanin. Sladki koren dokazano deluje depigmentacijsko in hkrati pomirja kožo. Murva je močan antioksidant, ki zavira delovanje novega melanina. Nanaša se točkovno na pigmentacijo.

Zaščitite se pred soncem

Zaščita pred soncem je pri ljudeh nagnjenih k motnjam pigmentacije še toliko bolj pomembna, saj izpostavljenost soncu hiperpigmentacije še poslabša. Zato poskrbite za kvalitetno in predvsem visoko zaščito kože s Sun Ceutic 50+ , ki je popolna izbira v boju proti pigmentacijam in proti staranju kože.

DERMACEUTIC SUN CEUTIC 50 + (KLASIČNA, OBARVANA)

SUN CEUTIC 50 + zagotavlja visoko zaščito kože pred UV žarki in hkrati deluje proti staranju kože. Razpršeni mikro mineralni filtri omogočajo, da je krema na obrazu popolnoma prozorna, a hkrati ohranja popolno zaščito kože pred UVA in UVB žarki. Hialuronska kislina ohranja kožo prožno in napeto. Nova, napredna formula vsebuje močne celične stimulatorje (EGF stimulatorje), hialuronsko kislino za izdatno vlaženje kože in aloe vero za pomiritev kože.

Related Posts