nega kože, piling

ALFA HIDROKSI KISLINE (AHA) in njihova uporaba v kozmetiki

Kisline se v lepotni industriji uporabljajo že dolgo časa. Z njihovo pomočjo odstranimo odmrle kožne celice, kot sestavina za pomladitev kože pa se uporabljajo že stoletja. Že starodavni lepotici, legendarna indijska kraljica Padmini in egipčanska kraljica Kleopatra, sta se redno kopali v kislem mleku, ki je bogato z mlečno kislino. Francoske dame so si v kožo na obrazu vtirale usedlino iz vinskih sodov, ki vsebuje tartarično, vinsko kislino. Polinezijke so si mehčale kožo s pripravki iz sladkornega trsa , ki vsebuje glikolno kislino. Vsem starodavnim lepotnim sredstvom pa je nekaj skupnega. Te ženske so odkrile nadvse koristno moč alfa-hidroksi kislin (AHA), beta-hidroksi kislin (BHA) in drugih naravnih snovi, ki prispevajo k lepšemu videzu kože.

Kisline delimo na dva izvora in sicer: sintetičnega in nesintetičnega izvora in so topne v vodi. V kozmetiki so močno zaželene zaradi nizke molekulske mase, ki omogočajo globok prodor v kožo, tudi do dermisa.

Najbolj pogoste spojine:

  • Glikolna kislina (iz sladkornega trsa),
  • mlečna kislina (iz kislega mleka),
  • jabolčna kislina (iz jabolk),
  • citronska kislina (iz citrusov),
  • mandljeva kislina (iz grenkih mandljev, anti-bakterijske lastnosti).

Glikolna kislina

Pridobivamo jo iz sladkornega trsa. Je predstavnica alfa hidroksi kislin (AHA) z najnižjo molekulsko maso, kar pomeni, da dobro prodira v kožo.

Njena glavna vloga v kozmetiki je piling kože. Prodre namreč med odmrle celice povrhnjice, prekine povezave med njimi in tako koži pomaga, da se odlušči. Na površje se tako prebijejo žive, svetlejše, mlade celice.

Zaradi svoje majhnosti pa ji uspe prodreti globje -v dermis, kjer stimulira nastajanje kolagena, ta pa povzroči, da je koža bolj kompaktna, zmanjša se videz gubic. Koža je po nanosu glikolne kisline bolj mehka, sijoča in enakomerne polti.

Lastnosti: keratoliza, vlaženje, anti-age

Prednosti glikolne kisline so torej: Pospešuje nastajanje kolagena in elastina, pospešuje obnovo celic, izboljša in zgladi teksturo kože, gladi fine linije (anti-age), posvetli in izenači ten kože.

Produkti z glikolno kislino, ki jih lahko najdete na naši spletni strani:

Foamer 5/15 – čistilna pena in piling v enem

Mask 15 – čistilna maska z glino

Turn Over – nočna stimulativna krema

Light Ceutic – nočna posvetlitvena krema

Yellow Cream – posvetlitvena tarčna krema

 

Čarobne nogavice – piling za stopala, ki odlušči trdo kožo

Mlečna kislina

Kot že samo ime pove, jo pridobivamo iz mleka. Mlečna kislina je naravno prisotna tudi v našem telesu.

V kozmetiki je priljubljena zaradi svoje sposobnosti mehčanja in glajenja kože.

Mlečna kislina poskrbi za naravni piling, prekine povezave med odmrlimi celicami in tako pomaga pri naravnem luščenju.

Deluje tako, da spodbuja nastajanje kolagena, kožo izdatno navlaži in na ta način poskrbi za napet in mladosten videz.

Povzroči disperzijo melanina in preprečuje delovanje tirozinaze (odgovorna za nastajanje melanina) ter na ta način posvetli in izenači ten kože. Še nekaj prednosti: pospešuje obnovo celic, izboljša teksturo kože, gladi fine linije (anti-age).

Zanimivost: Mlečno kislino je v svojih lepotnih ritualih uporabljala že Kleopatra. Za vitalnost in mladost svoje kože naj bi za svoje kopeli uporabljala oslovsko mleko.

V Čarobnih nogavicah smo združili moči obeh predstavljenih AHA – čudodelnih kislin – glikolne in mlečne. Po uporabi se odmrla koža odlušči, stopala pa pomladijo.

Za še višje koncentracije in s tem še boljše rezultate obeh kislin se obrnite na svojega Dermaceutic strokovnjaka za kožo, ki vam lahko svetuje primerne profesionalne postopke glede na vaš tip kože.