nega kože

Spoznajte RF NEED – radiofrekvenčni microneedling!

Ko gre za trende nekirurške estetike se zdi, da sta med ljudmi na vrhu priljubljenosti microneedling ter radiofrekvenca. Vsak zase spodbujata nastajanje novega kolagena in elastina za izboljšanje tonusa, teksture in napetosti kože. Kaj točno se torej zgodi, ko jih združimo v radiofrekvenčni microneedling? O tem smo se pogovarjali z Jernejo Kušar, direktorico podjetja Proskin d.o.o. in strokovno vodjo podjetja z več kot 20 letnimi izkušnjami na profesionalnem področju kozmetike, lepotnih postopkov ter izobraževanj.

Večino ljudi motijo znaki staranja, kot so gube in povešena koža. Pa vendar, staranju žal ne moremo uiti, lahko pa poskrbimo za to, da staranje upočasnimo ter preprečimo marsikatere neprijetnosti, ki se pojavijo s staranjem.

Lepotni svet že nekaj časa pozna prednosti microneedlinga pri okrepitvi in transformaciji kože. Znan je tudi kot kolagenska indukcijska terapija. Radiofrekvenčni microneedling pa je postopek prihodnosti znan kot nekirurški lifting obraza in je postopek z izjemnimi ter dolgoročnimi rezultati, saj združuje dve preverjeni tehnologiji: radiofrekvenco + iglično (needling) terapijo.

In kaj je RF microneedling/ micropricking?

Radiofrekvenčni microneedling/micropricking tradicionalni iglični terapiji dodaja radiofrekvenčno (RF) energijo, da bi dodatno spodbudili nastanek rastnih faktorjev. Istočasno torej izvajamo dve tehniki pomlajevanja kože:  iglično terapijo določene globine za ustvarjanje mikrovbodov vzdolž kože ter hkrati dovajamo radiofrekvenčno energijo v globino kože. Temelji na oddajanju elektromagnetnih valov, ki povzročijo dvig notranje temperature tkiv, kar sčasoma privede do delne denaturacije kolagena ter povzroči takojšnje krčenje in zgostitev kolagena. Naknadno zategovanje pa je posledica procesa celjenja ran, ki spodbuja sintezo kolagena ter reorganizacijo elastina.

Zakaj izbrati postopek RF NEED?

Radiofrekvenčni microneedling je zelo učinkovit postopek in izberemo ga takrat, ko si želimo vidne rezultate pri močnejših ali globljih kožnih problematikah. Postopek RF NEED ja posebej zanimiv, saj lahko z njim delajo tako kozmetiki, ki za postopek RF micropricking izberejo kartušo za epidermalno, površinsko uporabo ter zdravstveno osebje, ki lahko obdeluje globlje, dermalne plasti kože in izbere kartušo za medicinski RF microneedling. Postopek  z RF NEED je prav tako zanimiv zato, ker po postopku koža ni travmatizirana in ni daljšega družbenega izostanka. Koža je recimo po RF microprickingu že drugi dan videti lepa in čvrsta (plump efekt), kar pa se dodatno izboljšuje iz dneva v dan. Po RF microneedlingu pa lahko okrevanje traja kak dan dlje približno 3-5 dni oziroma odvisno od izbrane globine igel.  Rezultati nekaj zaporednih terapij tako microprickinga kot microneedlinga pa so zelo podobni tistim pri tradicionalnem kirurškem dvigu kože, s to prednostjo, da uporabniku prihranimo vsa tveganja, povezana z operacijo.

Ali lahko RF NEED obravnava globlje plasti kože?

Kot sem omenila zgoraj, lahko z RF NEED delamo različne globine, saj lahko delamo z isto napravo medicinski RF microneedling do globine 2,5 mm ter kozmetični micropricking, katerega globina igel prodira le v epidermis oz. do max. globine 0,5 mm. Sicer pa je seveda namen postopka obravnava različnih plasti kože v epidermisu ali dermisu, ne da bi pri tem povzročil znatno poškodbo na povrhnjici, saj lahko z RF NEED izvajamo torej površinski micropricking in vseeno dodamo radiofrekvenčno energijo za lifting kože. In prav RF energija je tista, ki se prenaša v globlje plasti kože, ter posledično spodbudi proizvodnjo kolagena in vidno napne kožo.

Zakaj je aparat RF NEED tako zelo poseben? 

Dobro poznavanje anatomije obraza, nam hitro pove, da pregloboki postopki lahko povzročijo preveč reakcij ter lahko dolgoročno povzročajo več škode kot koristi. V hipodermisu ali podkožju naše kože se nahajajo maščobne celice in maščoba na obrazu je zelo pomembna! Ne želimo je uničiti, saj če uničimo to maščobo, izgubimo volumen in posledično povzročimo upad kože. Če bomo torej uničili maščobne celice na obrazu, bomo v obdobju nekaj let izgledali starejši, saj bo naš obraz videti upadel!
S starostjo se koža na obrazu poveša, ampak ne maščoba v podkožju. In lifting kože s preglobokim radiofrekvenčnim microneedlingom ima lahko za vaš obraz visoko ceno.  Seveda se na določenih delih telesa želimo znebiti maščobnih celic, vendar obraz ni eden izmed njih!
In zakaj je RF NEED drugačen in poseben? Zato, ker pri naših postopkih uporabljamo radiofrekvenčni microneedling, ki ima popolnoma drugačen sistem. Bipolarna radiofrekvenca deluje ločeno od igel in z njo ne uničujemo podkožja, saj same igle na rabijo prodirati pregloboko v kožo za dober rezultat. RF NEED ima na vsaki posamezni iglični kartuši dva RF pola, ki v stiku s kožo oddajata radiofrekvenco, medtem, ko igle delujejo neodvisno.

Ali je postopek RF NEED boleč?

Z uporabo aparata RF NEED je postopek občutno manj boleč. Campomats je namreč razvil edinstvene kartuše za enkratno uporabo in vsaka posamezna kartuša vsebuje ohišje z dovodom RF mikrotoka. Na ta način ima kartuša RF NEED dva pola (bipolarna RF), ki v stiku s kožo oddajata radiofrekvenco, medtem, ko igle delujejo neodvisno in lahko njihovo globino prilagajamo stranki glede na njeno kožo, problematiko, želje in toleranco. Globina penetracije v bipolarnem načinu pa zagotavlja bolj lokalizirano in nadzorovano porazdelitev RF energije ter občutno manj nelagodja in bolečine ob samem postopku.

 

Kdaj opazimo rezultate? 

Rezultati so opazni takoj, oziroma takoj, ko se rdečica umiri. Koža je bolj gladka, ten enotnejši, pojavi se »plump efekt«…. Vendar pa to ni končni rezultat. Končni rezultat se razvija v obdobju od nekaj tednov do 6 mesecev, odvisno tudi od predispozicij posameznika in sposobnosti obnove in proizvodnje kolagena na celični ravni. 

Za katere kožne pomanjkljivosti uporabimo RF?

Radiofrekvenčni microneedling ali RF NEED priporočamo za odpravljanje brazgotin, glajenje gub, vidno učvrstitev kože, poškodbe kože od sonca, nepravilna tekstura kože, strije, ohlapnost kože na dekolteju, vratu, trebuhu, rokah, nad koleni, stegnih…

Ali RF microneedling gladi gube?

Seveda! To je ena izmed najpomembnejših indikacij za uporabo RF NEED. Povečanje ravni kolagena je vedno koristno za zmanjšanje gub. Medtem ko tradicionalni microneedling zagotavlja spodbudo obnove koži, radiofrekvenčni microneedling ojača sam proces. Toplota, ki jo ustvari dodana radiofrekvenčna energija, deluje tudi na zožanje spodnjih plasti kože, kar pomaga pri nadaljnjem glajenju tudi najmočnejših linij in gub.

Kako pa je z odpravljanjem brazgotin?

Vse brazgotine, vključno z brazgotinami po aknah so trdovratne. Pa vendar, RF microneedling je bolj zmogljiv kot tradicionalni microneedling (ki je bil v osnovi narejen za odpravljanje brazgotin), saj dodana RF energija razbije brazgotine bolje kot s klasičnim microneedlingom. Prav tako se lahko nastavi različne jakosti RF energije na brazgotinah, da še izboljšamo rezultat. Z RF NEED lahko uspešno zmanjšamo tudi videz post operativnih brazgotin, brazgotin od aken, brazgotin od poškodb…

Koliko ponovitev se priporoča?

Postopek se lahko izvede po želji tudi samo enkrat, še posebej, če je koža nekoliko mlajša. Sicer pa se za vidne rezultate priporoča ”šok” ali nekajkratna zaporedna terapija in sicer za mlajše kože do 45 leta 2-3 zaporedni postopki ter starejše kože od 3 – 5 postopkov. Točno število se določi po pregledu kože, njeni starosti in seveda globini nepravilnosti.

Po končani terapiji pa lahko uživate v čudovitih dolgoročnih rezultatih saj ”šok” terapija daje podobne rezultate kot lifting kože in je popolnoma varna za vsak tip kože. Prav tako ima prednost pred laserskimi postopki, saj je microneedling z RF energijo manj invaziven, bolj udoben in zahteva bistveno krajši čas okrevanja.

Kaj se dogaja s kožo po posegu? 

Koža po postopku pravzaprav izjemno hitro okreva. Takoj po postopku je sicer nekoliko rdeča, lahko se pojavi blaga oteklina, vendar vse to kmalu po postopku (v nekaj urah, najkasneje v 24 urah) izzveni.  Zato je to tudi ena izmed prednosti tega postopka. Takšno okrevanje bi lahko opisala po RF microprickingu (kozmetičnem postopku). V kolikor pa se dela nekoliko globlji RF microneedling (medicinski postopek) pa je možno občutiti nekoliko pekoč o  bčutek na koži, močno zategovanje kože, dan ali dva po postopku lahko koža malenkost potemni. Nekaj dni po postopku lahko zaznamo nežno luščenje kože, ki izzveni v roku 5-7 dni po postopku. In takrat se šele začne vidno izboljševanje in lepšanje kože iz tedna v teden.

Kakšni so napotki za stranko po samem postopku RF NEED?

24 ur po postopku odsvetujemo umivanje obraza z vročo vodo in agresivnimi čistilci kot so silikonske krtačke, razni mehanski pilingi z zrnicami, uporaba brisač za čiščenje…. Savna, masaže obraza, težke fizične aktivnosti, uživanje alkohola, izpostavljanje direktni sončni svetlobi, solariju, so odsvetovani še vsaj 3 dni po postopku, idealno je, da se jih izogibate 5-7 dni po postopku. Kožo je potrebno dobro zaščititi pred UV žarki in kožo negovati s kvalitetno ”post treatment” kremo. En teden po postopku prav tako odsvetujemo na obrazu izvajanje drugih postopkov, kot so kislinski pilingi, laserski tretmaji in podobno. 

Related Posts